Hogyan legyen rajongóm?

Korábbi bejegyzésünkben már foglalkoztunk a Facebook rajongói oldalaival. Hogyan kell létrehozni, mire érdemes figyelni… Azonban a rajongói oldal is kísértetiesen hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint egy weboldal: nem elég létrehozni, nem fogja csak úgy befészkelni magát a köztudatba. Bizony a Facebookon is meg kell találni a módját annak, hogy az elkészült rajongói oldalunkra hogyan vigyünk látogatót, hogyan legyenek rajongóink. Persze a minőségi tartalmon kívül. Mert ugye az az alap.

1. Exkluzivitás
Elengedhetetlen jellemzője a jó rajongói oldalnak. Olyan tartalmat (nyereményjátékot, szavazást, fórumot, videót, letölthető apróságot stb) kell adni, amit máshol nem kap meg az egyszeri látogató. Enélkül nagyon nehéz…


2. Segítők
Nem csak azért, mert egyedül nehéz… Az első 50-100 rajongó összegyűjtését követően megfigyelhető, hogy néhányan jóval aktívabbak lesznek. Gyakran lájkolnak, posztolgatnak, kommentelnek. Ők lesznek a “kemény mag”, akikre a későbbiekben számíthatsz. Nyugodtan vedd fel velük a kapcsolatot privát üzenetben és kérd meg őket, hogy segítsenek neked abban, hogy még jobb és még színvonalasabb rajongói oldalt hozhass létre. Kérd meg őket arra is, hogy ajánlják tovább ismerőseiknek rajongói oldalad.

3. Interakció
Senki sem akar “néma” rajongói csoporthoz tartozni. Meg kell adni a lehetőséget a minél gyakoribb interakcióra. Bátorítsd, provokáld rajongóidat arra, hogy elmondják véleményüket! Milyen eszközökkel? Provokatív, vitát kiváltó bejegyzések, gyakori kérdések, szavazások, érdekes témák említése. Be creative!

4. Tartalom
Sokat számít a “sima” lájkolgatásokon és kommenteléseken kívül, hogy az adott bejegyzést hajlandó-e valaki a saját üzenőfalán megosztani. Ehhez a fentebb említetteken kívül arra van szükség, hogy tisztában legyünk néhány alapvető statisztikai adattal. Ezek a következők:

 • a számokat tartalmazó bejegyzéseket sokkal gyakrabban továbbítják az olvasók, mint azokat, amelyekben csak szöveg van;
 • ha jó – és vitát kiváltó – kérdést teszel fel, sokkal többen fogják továbbküldeni, mintha egy tárgyilagos címet választanál;
 • ha friss, témábavágó youtube videót találsz, ne tétovázz leposztolni, mivel még nem terjedt el, könnyen lehetsz Te a forrás.
5. Ismerősök
Végére írtuk, de valójában ezzel kell kezdenünk (…mert ez azért evidens valahol). Ki ne hagyjuk a közvetlen ismerőseinket a rajongói oldal népszerűsítéséből! Viszont, hogy ne legyen szpemszagú a történet, jobban tesszük, ha csak olyan ismerősünknek ajánljuk rajongói oldalunkat, aki potenciális érdeklődő is.


6. Reklám
Nos, igen, ez az az opció, amivel igen kevesen fognak élni. Merthogy pénzbe kerül. Viszont szentelünk majd neki a későbbiekben egy külön posztot. Csak a miheztartás végett…


Végezetül pedig következzen néhány “case study”, azaz lássuk, kik azok, akik mindezeket nagyon profin csinálják:

9 Comments

 1. suni wrote
  at 09:37 - 15th augusztus 2010 Permalink

  Koszi a postot, a kérdésem az, amire még nem tudtam igazán rájönni, hogy pontosan kik is látják a hírfolyamukban azt a bejegyzést, amit én megadtam. Tehát az oldalra felteszek egy szöveget és egy képet. Azt elviekben látna kellene olyanoknak akik az oldalalom kitett TETSZIK feliratra kattintanak?

 2. admin wrote
  at 19:23 - 16th augusztus 2010 Permalink

  Kedves Süni, :) igen, mindenkinek megjelenik az üzenőfalán, aki rajongója egy adott oldalnak. Ha bővebb információra, tanácsokra van szükséged, írj az info @ habana.hu email címre.

 3. dandás tamás wrote
  at 11:24 - 28th február 2011 Permalink

  sziasztok

 4. karácsony gábor wrote
  at 14:06 - 25th március 2011 Permalink

  sziasztok

 5. karácsony gábor wrote
  at 14:07 - 25th március 2011 Permalink

  csősztök én Gábor vagyok ha írni akartok akkor akkor írjatok bátran

 6. bariova arleta wrote
  at 10:59 - 14th május 2011 Permalink

  semi

 7. Sárközy salvatore wrote
  at 12:49 - 20th augusztus 2011 Permalink

  Máma

 8. Kovács Dávid wrote
  at 20:29 - 10th május 2012 Permalink

  Szeretnék egy weboldal.
  Hogy legyen rajongóim.

 9. Kovács Dávid wrote
  at 20:30 - 10th május 2012 Permalink

  Szeretnék egy weboldalt.

Szólj hozzá!

E-mail címed soha nem publikáljuk és adjuk ki harmadik félnek. A kötelezően kitöltendő mezők *-al vannak megjelölve.

Belépés Facebookkal